2007 yılında Torba Yasası ile Meclis Genel Kurulu’ndan onaylanan 5156 Sayılı kanun içerisinde ne gibi değişiklikler meydana geldiğini sizler ile paylaşıyoruz. Bu kanun internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar sebebiyle meydana gelebilecek her türlü suç ile mücadele etmek ve kullanıcıların mağduriyetini ortadan kaldırmak adına düzenlenmiştir. Eski zamanlarda TİB ve BTK mahkeme kararı olmadan erişim engellemesine sahip değildi. Ancak kanunun düzenlenmesinin ardından artık TİB sınırsız olarak yetkilendirildi. İnternet ortamında yapılan yayınlarda özel hayatınızın ihlal edilmesi durumunda doğrudan TİB’e başvuru yapmanız dahilinde yayının ortadan kaldırılması mümkün oluyor. Yasanın eski halinde mahkeme kararı onaylanmadan herhangi bir şekilde içeriğin kaldırılması olası değildi. Böylece zaman kaybı da meydana geliyordu.
5156 Sayılı Kanun Değişikliği
Kullanıcıların talep etmesi doğrultusunda eskiden meydana gelen internet yayıncısını uyarma işlemi yasanın Resmi Gazete yürürlüğe girmesi sonucunda kaldırıldı. Böylece mahkemeye başvuru yapıldığı takdirde siteye haber verilmeden içeriğin kaldırılması da mümkün oluyor. Özel hayat ihlali söz konusu olduğunda isteyen kişi anında içeriğin kaldırılması talebinde bulunabilir. Bu alandaki bütün kararlar ise düzenleme yapıldıktan sonra Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne aktarıldı. Hakkında kaldırılma kararı olan içeriği URL ya da alan adı olarak bulunduğu siteye haber vermeksizin erişime engelleme yetkisi Erişim Sağlayıcıları Birliği’nde bulunmaktadır. Bu sayede site sahibine iletişim için kaybedilen süre de ortadan kalkmış olacak. Sansürleme işlemi hızlıca meydana gelecek.
Yasanın Yürürlüğe Girmesinden İtibaren Gelişmeler
Yasa 2007 yılında yürürlüğe girdikten itibaren içeriğin çıkarılması için yer ya da içerik sağlayıcının yaklaşık 48 saat içerisinde karar verme ve inceleme süresi bulunuyordu. Fakat düzenleme yapıldıktan sonra böyle bir süre ortadan kaldırıldı. Yeni yasa sayesinde Erişim Sağlayıcıları Birliği ve TİB Başkanı vesilesiyle içerik engelleme ya da site kapatma işlemleri anında uygulamaya koyuluyor. İnternet yayıncısının durumu fark etmesi üzerine engelleme kararının bozulması için mahkemeye başvurması gerekiyor. Torba Kanunla Meclis gündeminde onaylanan bu yeni yasa sayesinde mahkemenin karar alması için 48 saatlik süreye ihtiyacı da kalmadı. Sulh Ceza Mahkemeleri birkaç saat içerisinde karar alabilecek duruma geldi.